Jak vybrat kabel k mobilu, aby splnil očekávání?

Datový, nabíjecí nebo také USB kabel je příslušenství k mobilu bez kterého se jen těžko obejdeme. Ač se pro někoho výběr může zdát složitý, je tomu právě naopak. Na základní otázky si ihned odpovíme.

Jaké jsou druhy konektorů u kabelů k mobilu?

Mobilní telefony v dnešní době disponují třemi základními vstupními konektory, kterými jsou USB-C, Apple Lightning, u starších typů mobilních telefonů se setkáme ještě s Micro USB.

Konektory mobilních telefonů - usb-c, lightning, microUSB

Každý z konektorů je specifický svým tvarem a konstrukčním provedením. Konektor Micro USB jednoduše rozpoznáme tak, že lze vložit do zdířky v telefonu pouze v jednom směru a jeho rohy jsou na jedné straně zkosené. Dnes již není natolik využívaným jako jeho nástupce USB-C, který nabírá stále více na své oblibě u všech výrobců elektronických zařízení, a má také za úkol sjednotit trh s používaným příslušenstvím dle nařízení EU. Konektor USB-C je lehce rozpoznatelný tak, že jej lze vložit do zařízení z obou stran, má úzky obdélníkový tvar se zakulacenými rohy. Specifický pro zařízení Apple je pak konektor s názvem Lightning, který je využíván u telefonů iPhone počínaje modelem Apple iPhone 5 a konče u řady Apple iPhone 14.

Na druhé straně kabelu, tedy části, kterou zasouváme do nabíječky,  narazíme pouze na dva druhy konektorů. Klasické USB nebo USB-C konektor. USB-C konektor nám nabízí možnost rychlého nabíjení v jednom z rychlonabíjecích protokolů, který je pro každého výrobce specifický.

vstupní porty nabíječek - USB (A), USB-C

O jednotlivých typech rychlého nabíjení a o tom, jak vybrat vhodnou nabíječku, se dočtete ve článku:
Nabíječky, jak vybrat? Na co si dát pozor? V čem se nezmýlit?

Z toho článku již víme, že pro využití maximálního výkonu, který nabíječka nabízí, potřebujeme použít kabel s dostatečnou proudovou kapacitou. Například pro nabíječku s proudem 2 A a napětím 9 V, která má výkon 18 W, potřebujeme kabel s proudovou kapacitou 2 A a vyšší.

Jakou zvolit délku kabelu?

USB kabel můžeme pořídit v různých délkách a provedeních. Standardní délka kabelu dodávaná v balení telefonu je 1 metr.  V průběhu používání mobilního telefonu se však setkáme se situacemi, kdy nám jeden metr nebude stačit nebo ho bude moc. V takovém případě jsou k dispozici kabely s délkou 2 nebo i 3 metry. Ty jsou vhodné například k nočnímu stolku nebo do míst, kde máme od sebe vzdálenější zásuvku, třeba v obývacím pokoji. Kratší varianty v délkách 0,5 nebo 0,25 metru pak uvítáme při nabíjení z powerbanky, z PC nebo nabíječky v autě.

Jaké jsou nejoblíbenější značky a typy kabelů?

Mezi nejoblíbenější USB kabely z naší nabídky se, mimo kabelů originálních, jednoznačně řadí kabely značky Baseus, Joyroom, Ugreen. U kabelů těchto výrobců se můžeme setkat také s řadou vychytávek, které kabel zesilují a chrání proti opotřebení. Některé řady USB nabíjecích a datových kabelů disponují zvýšenou odolností v podobě nylonového opletení, nebo také zesílením pomocí tvrzených odlitků u koncovek kabelu, aby nedocházelo v tomto nejexponovanějším místě k přelomení.

Výrobci také velmi často uvádějí na trh kabely ve verzi 2v1, 3v1 nebo 4v1. Tyto typy USB kabelů disponují více druhy konektorů a unsnadňují nám poté dobíjení různých zařízení jedním USB kabelem zároveň, a to při obsazení pouze jednoho portu nabíječky. Nesmíme zapomenout, že při současném nabíjení více zařízení se celkový výkon rozdělí. Tyto kabely jsou nejčastěji pouze dobíjecí, pokud přenáší i data, je to většinou umožněno pouze jednomu z konektorů. 

Kabely 3v1 se řadí se i mezi naše osobní favority. Na cestách autem nebo na výletě pak nabijete všechny zařízení, i telefony přátel, nehledě na značku výrobce :) 

Pro přenos a zálohování dat doporučujeme používat originální kabel z balení telefonu.

 

Přejít ke kabelům 


 


Autorství tohoto článku náleží JHMobil.cz. Všechna práva jsou chráněna a vyhrazena.