Nabíječky, jak vybrat? Na co si dát pozor? V čem se nezmýlit?

V dnešní době již v balení nového telefonu většinou nabíječku v základu nenalezneme. Obsahem balení je kabel, dobíječ pak musíme dokoupit samostatně, nebo použít některý z těch, co již máme doma. Toto však nemusí být nejšťastnější řešení, jelikož nové telefony mají jiné požadavky na výkon, připojovací konektor, nebo také protokol rychlého nabíjení. Samozřejmě přístroj dobijeme i slabší nabíječkou, ale na úkor delšího časového úseku.

Dnes se tedy podíváme jak vybrat vhodný dobíječ a jaký pro Vaše zařízení zvolit.

Co je to rychlé nabíjení?

Rychlonabíjení je proces, při kterém software a regulátor nabíjení telefonu hlídá tok proudu, který jde do baterie. Nabíječka dodává do baterie po kratší časový úsek vyšší napětí a po dosažení optimální hodnoty baterie se nabíjení zpomalí. Importovaný výkon tedy vzroste, ale pouze v optimální míře.

 S rychlým nabíjením docílíme  50%-80% kapacity baterie během 30 minut. U Quick Charge 5 dokonce z 0-50 % za 5 minut! 

Většina mobilních telefonů dnes již disponuje rychlým nabíjením a podporuje tak některý z rychlonabíjecích protokolů, napříč značkami se setkáme s různými technologiemi rychlého nabíjení:

AFC Samsung (Samsung adaptive fast charging – max. 18W) – pro starší modely Samsung podporující rychlonabíjení, kompatibilní také s Apple iPhone 8 až 11
SFC Samsung (Samsung super fast charging – max. 45W) – pro nejnovější modely Samsung podporující super rychlé nabíjení, kompatibilní také s Apple 
QC 2.0/3.0/4.0/5 (Quick charge – max. 100W) – pro telefony Xiaomi a Samsung podporující tuto technologii
SCP Super charge (Smart charging protokol – max. 65W) – pro nenovější modely Huawei
FCP (Fast charge protokol – max. 18W) – starší verze rychlo nabíjení Huawei telefonů, kompatibilní také s Quick Charge
PD (power delivery – max. 100W) – rychlé nabíjení telefonů značky Apple iPhone, ale také dalších, které mají podporu této  technologie 
PPS (Programmable Power Supply) - inovativní funkce protokolu PD, nejpokročilejší nabíjecí technologie pro zařízení USB-C 
VOOC (max. 125W) – rychlonabíjení pro značku OPPO, která také podporuje telefony Realme 
a další.

O jednotlivých typech, podpoře a požadavcích na rychlé nebo super rychlé nabíjení pro své zařízení se dozvíte ve specifikacích na stránkách výrobce vašeho telefonu.

 Tipy na články:
Rychlé nabíjení iPhonu - Podpora Apple (CZ)
Časté otázky týkající se rychlého nabíjení a superrychlého nabíjení (SuperCharge) | HUAWEI Podpora Česká republika
Jak používat superrychlé nabíjení | Samsung Česká republika

Na stránkách apple.com se například dočteme, že:

K rychlému nabíjení iPhonu 12 a novějšího potřebujete napájecí adaptér s výkonem nejmíň 20 W.

Když už známe podporovanou technologii a požadavky na výkon,  pokračujeme na výběr vhodné rychlonabíječky. 


Co je výkon nabíječky?

W = A x V

Příklad: Nabíječka s proudem 2 A a napětím 9 V má výkon 18 W. 
(Tato hodnota je obecně udávaná jako minimální pro podporu rychlého nabíjení u starších nabíjecích protokolů.)

Abychom využili maximální proud, který nabíječka nabízí, potřebujeme použít kabel s dostatečnou proudovou kapacitou. Pro tento příklad 2 A a vyšší.

 Funkci rychlého nabíjení musí tedy podporovat telefon, nabíječka a také musíme zvolit vhodný kabel. 


Jak vybrat síťovou nabíječku?

Pokud známe minimální potřebný výkon, můžeme se přesunout k výběru nabíječky. V nabídce máme celou řadu certifikovaných nabíječek do sítě, většina z nich podporuje několik rychlodobíjecích protokolů zároveň. Oblíbené jsou nabíječky s více výstupními porty, které nám umožňují dobíjet několik zařízení zároveň, a jsou k dostání v různých kombinacích USB-A / USB-C atd.
Jejich výkon se bude při současném nabíjení více zařízení dělit. Hodnoty na každý výstup se vždy dozvíte v popisu produktu. Pro každý výstup potřebujete kabel se správnou koncovkou.

Jak vybrat nabíječku do auta?

Postupujeme tak, jako u síťové nabíječky.  Nabíječky do auta rovněž mohou podporovat více protokolů rychlého nabíjení a disponovat několika výstupy. Nabízíme i modely s výkonem více než 100 W. Spolehlivě zvládnou dobíjet telefon, či navigaci, a další příslušenství zároveň. 

Můžu telefon nabíjet výkonnější nabíječkou?

Ano. Mobil komunikuje s nabíjecím adaptérem a vezme si jen tolik proudu, kolik potřebuje ke svému provozu. 

Jakou zvolit bezdrátovou nabíječku?  

Další variantou pro nabíjení jsou dnes již bezesporu nabíječky bezdrátové se standardem Qi, fungující na principu dobíjení elektromagnetickou indukcí mezi dvěma cívkami. Pro využití bezdrátového nabíjení je zapotřebí, aby Váš telefon (nebo další příslušenství) tuto funkci podporoval, následně není nutno k zařízení připojovat žádný USB kabel, ale jednoduše položit na bezdrátovou nabíječku nebo zasunout telefon do držáku s  bezdrátovým dobíjením v autě. Stolní bezdrátovou nabíječku, kterou máte připojenou do nabíječky síťové, není nutné odpojovat, pokud se zařízení nedobíjí, nespotřebovává téměř žádnou elektrickou energii.

Pro zařízení značky Apple od řady 12 a výše je pak poskytováno bezdrátové nabíjení v inovativní technologii Magsafe, kdy se daná nabíječka pomocí zabudovaných magnetů přichytí k zadní části telefonu. Ten pak lze během dobíjení držet pohodlně v ruce a standardně používat. Technologií MagSafe lze dobíjet i další značky podporující bezdrátové nabíjení Qi, aby však nabíječka k zařízení magneticky přilnula je zapotřebí opatřit zařízení MagSafe kroužkem, nebo použít pouzdro či kryt, který jej má v sobě již zabudovaný z výroby. Zároveň lze iPhone 12 a vyšší řady také nabíjet na běžné Qi bezdrátové nabíječce.

Zda mobilní telefon podporuje bezdrátové nabíjení se dozvíte ve specifikaci daného modelu na stránkách výrobce vašeho zařízení.

 

Přejít k nabíječkám 

 


Autorství tohoto článku náleží JHMobil.cz. Všechna práva jsou chráněna a vyhrazena.